Flytta din tjänstepension – öka ditt sparande

8 juni 2023
För många är tjänstepensionen det största och mest långsiktiga sparandet. Ett sparande som har en avgörande betydelse för vilken levnadsstandard du kommer att få som pensionär. Även i tuffare ekonomiska tider finns det möjligheter att optimera ditt sparande, utan att det behöver kännas i plånboken idag. Pensionsflytt är en sådan möjlighet. Vi reder ut varför ditt sparande kan få en rejäl skjuts när du väljer att flytta din tjänstepension.

Öka dina chanser till en bättre pension

Hur stor del av din lön har du som mål att få i pension? Och vad krävs för att du ska uppnå ditt mål? Det är sannolikt så att ditt mål är något högre än dina förväntningar.  

När vi fattar stora privatekonomiska beslut, som att köpa en bil eller en lägenhet, lägger vi ned mycket tid och resurser på att fatta ett välgrundat beslut. Vi vet att skillnaden mellan ett bra och ett felaktigt beslut kan innebära stora ekonomiska konsekvenser.

När det kommer till pensionen, är det lättare att skjuta på besluten. Men hur vi agerar nu, kan få stora ekonomiska konsekvenser i framtiden. Tröskeln för att sätta sig in i sin pension är ofta hög och effekten av det vi gör (eller inte gör) syns inte förrän längre fram i livet. Det gör att många blir passiva och missar många möjligheter att optimera sitt pensionssparande i tid.

Kan du flytta din tjänstepension?

Den relativt nya lagstiftningen för flytträtt har givit fler möjligheten att påverka sin pension i positiv riktning. Genom att flytta din pension kan du få lägre avgifter nu, vilket kan ge dig en större ekonomisk vinst över tid.  

Tidigare har flytträtten bara berört en relativt liten andel av pensionsspararna men sedan några år tillbaka omfattas de flesta. Avgiften för att genomföra en flytt är dessutom låg, vilket innebär att en flytt kan bli väldigt förmånlig. Speciellt om du sitter fast i en gammal, dyr försäkringslösning.  

4 råd till dig som vill flytta din tjänstepension

Mattias Koch, pensionsrådgivare på Söderberg & Partners, har hjälpt många kunder att flytta sin pension till mer förmånliga alternativ. Det är dock en hel del som du bör se över innan du väljer var du ska flytta din pension. Mattias har listat 4 frågor som du bör se över när du ska välja pensionsförsäkring.

 1. Vilka pensionsförsäkringar har du idag? 
  Tänk på att skilja på din privat tecknade pensionsförsäkring och din tjänstepension. När det gäller tjänstepensionen är det nämligen arbetsgivaren som äger försäkringen. Om du vill flytta den behöver du därför ta kontakt med arbetsgivaren och be om lov.
 2. Vilken pensionsförsäkring är bäst för dig?  
  Det är viktigt att du går igenom dina valbara alternativ noga, innan du väljer en ny pensionsförsäkring. Jämför villkoren noga, speciellt villkoren kring efterlevandeskydd och utbetalning. Du behöver även ta ställning till lämplig risknivå. Risken bör du sedan justera löpande, i takt med att du närmar dig pensionen.
 3. Vad gör dina pensionssparande just nu?  
  Du kan göra skillnad med ditt långsiktiga sparande, genom att investera ditt sparande i linje med dina personliga värderingar. Söderberg & Partners betygsätter pensionsbolag i hållbarhet, för att göra det enklare för dig att hitta mer hållbara alternativ.
 4. Lockas du av rabatter på kringtjänster?  
  En del bolag kan exempelvis erbjuda dig ett mer förmånligt bolån om du väljer en specifik pensionsförsäkring via dem. Det kan dock vara klokt att utvärdera dina alternativ för att flytta pensionen enskilt – utan att lockas för mycket av rabatter på annat. Rabatter kan i vissa fall leda dig bort från det alternativ som är mest lämpligt för dig i slutändan.

Hur kan jag flytta min tjänstepension?

Det finns mycket att vinna på att flytta din pension, men det finns även fallgropar. Tänk därför på att utvärdera din nuvarande lösning noga och sedan jämföra den med vad marknaden har att erbjuda. Om det känns svårt och komplext att sätta sig in i försäkringsmarknaden och alla villkor, kan du med fördel ta hjälp av en rådgivare. Kontakta oss, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig. 

Kontakta oss

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.