Med förmånscykel kan du addera värde i besparingstider

8 feb. 2024
Snart är våren äntligen här och det är dags att ställa undan pulkan, för att istället rulla ut cykeln. För dig som arbetsgivare är det ett utmärkt tillfälle att lägga till förmånscykel till ert förmånspaket. På så sätt kan du förbättra företagets miljöprofil, öka medarbetarhälsan och bli mer attraktiv som arbetsgivare. Dessutom behöver det inte kosta företaget något alls.

Allt fler arbetsgivare ser värdet i förmånscykel 

Intresset för förmånscyklar ökar och många företag har fått upp ögonen för förmånen som kan tillföra stort värde, även under besparingstider. Söderberg & Partners är delägare i Personalcyklar som har vuxit kraftigt de senaste åren. Personalcyklar startades 2016 och är idag en av Sveriges ledande aktörer inom förmånscyklar. 
 
”Det som lockar arbetsgivarna är att erbjudandet blir så mycket mer än bara en förmån. Det blir en del av företagets miljöarbete och ett smart sätt att satsa på hållbara, friska medarbetare”, säger Jesper Malmberg, försäljnings- och marknadschef för Personalcyklar.  

Förmåncykel – en win-win 

Både arbetsgivare och medarbetare är vinnare när förmånscyklar erbjuds på arbetsplatsen. Här listar vi några av de viktigaste vinsterna för dig som arbetsgivare. Genom att erbjuda förmånscykel kan du: 

  • stärka din miljöprofil
  • förbättra medarbetarhälsan.  
  • bli mer attraktiv som arbetsgivare  
  • addera värde till medarbetaren utan att själv få mer administration
  • utöka förmånspaketet för dina medarbetare i besparingstider, då förmånscyklar inte kostar något för er som arbetsgivare.

Enligt en Holländsk studie som Trafikverket hänvisar till i en publikation på sin hemsida, hade medarbetare som cyklar regelbundet 15 procent lägre sjukfrånvaro. Något som företagen också vinner på. En förmånscykel kan även bidra till ökad rörelse som i sin tur gör att dina medarbetare får mer energi och kan prestera bättre på jobbet. 
 
”Om vi skulle få en procent av Sveriges bilister att istället ta cykeln varje dag, skulle koldioxidutsläppen från trafiken minska med cirka 22 miljoner ton enligt organisationen Svensk Cykling. Vi på Personalcyklar har ett brett utbud av kvalitetscyklar för dina medarbetare och har utformat ett erbjudande som innebär en minimal insats från arbetsgivaren”, säger Jesper. 

Hur fungerar förmånscykel? 

Genom att erbjuda förmånscykel på arbetsplatsen, ger du dina medarbetare möjligheten att hyra en cykel. Tack vare Personalcyklars breda samarbete med olika cykelleverantörer, finns det tusentals kända märken och modeller att välja bland.  
 
Medarbetaren tar kostnaden genom löneväxling och storleken på bruttolöneavdraget baseras på vilken typ av cykel och eventuella tillbehör som önskas. Vid bruttolöneväxling uppstår en positiv skatteeffekt som innebär att det blir ännu mer förmånligt för medarbetaren 
 
Utöver det, erbjuder Personalcyklar även ett trygghetspaket om olyckan skulle vara framme. Under hyresperioden ingår även en årlig översyn som omfattar justering och kontroll av växlar, bromsar, nav med mera.  

Vad kostar en förmånscykel? 

Dina medarbetare tar emot förmånen mot ett bruttolöneavdrag, där du som arbetsgivare kan välja att även subventionera delar av förmånen. Men att erbjuda förmånscykel, behöver inte innebära någon kostnad för arbetsgivaren.  
 
När avtalet har löpt ut kan cykeln antingen lämnas tillbaka eller köpas loss av medarbetaren.

Som namnet indikerar, är förmånscykel ett väldigt fördelaktigt erbjudande för den som vill börja röra på sig mer. Sedan den första januari 2022, har regeringen dessutom infört subventioner upp till 3 000 kronor per år eller 250 kr per månad på förmånscyklar. En åtgärd som sänker den ekonomiska tröskeln ytterligare för dem som vill börja cykla men idag saknar en cykel.

Räkneexempel för förmånscykel (kostnad per månad): 
För en anställd med 50 procent i marginalskatt som skaffar en förmånscykel till ett värde av 25 000 kr, blir månadskostnaden omkring 400 kr i ett 36-månadersavtal.

Vill du erbjuda förmånscykel till era medarbetare? 

Kontakta oss via formuläret nedan, så återkommer vi till dig.  

Kontakta oss

Är ni intresserade av att erbjuda förmånscyklar till era medarbetare och vill veta mer? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vår samarbetspartner Personalcyklar er för vidare dialog.

Valfritt