Expertens råd: så skulle jag investera 10 miljoner

21 maj 2024
När du ska investera ett stort kapital, krävs analysdrivna beslut. Bör du investera dina pengar på börsen, trots en osäker omvärld, eller finns det klokare alternativ? Mikael Westin, Chef Portfolio Solutions på Söderberg & Partners, reder ut hur du bör tänka för att bli framgångsrik med dina investeringar.

Strategin är avgörande för den som ska investera tio miljoner

Det behöver inte nödvändigtvis handla om 10 miljoner, men du kanske har fått ett större arv, sålt ett bolag eller gjort en stor vinst i en bostadsaffär. Nu frågar du dig: hur kan jag investera mina pengar på ett smart sätt?

Det är visserligen ett angenämt problem att hantera, men samtidigt ett stort beslut som kräver noggrann analys. Därför är det viktigt att du tar dig tid för att hitta rätt strategi – och om du inte själv sitter på den kunskap som krävs för att investera pengar rätt, kan det vara klokt att ta hjälp av en rådgivare. Rådgivaren kan hjälpa dig att se över helheten och säkerställa att du inte missar viktiga någon viktig del på vägen, såsom skyddande juridiska dokument. Med rätt strategi, kan detta bli början på en fantastisk resa.

Tänk långsiktigt när du ska investera pengar

”Betänk att det tog Lennart ’Aktiestinsen’ Israelsson 34 år att skrapa ihop sin första miljon. Då var han 64 år gammal och hade precis gått i pension. När han sedan skänkte bort sin förmögenhet 30 år senare hade beloppet växt till 58 miljoner. Det innebär att över 98 procent av värdet tillkom under andra halvan av hans aktiva börskarriär. En av framgångsfaktorerna var att Lennart hade en långsiktig strategi som han höll fast vid”, säger Mikael Westin, Chef Portfolio Solutions på Söderberg & Partners.

En miljon var såklart värd betydligt mer i början av 80-talet, än vad den är värd idag. Men exemplet ovan visar ändå att ränta-på-ränta effekten blir som störst mot slutet av en investeringsperiod. Ett annat exempel på detta är den kände investeraren Warren Buffett som har arbetat med aktier i hela sitt liv. Han var miljonär redan vid 30 års ålder, men trots detta har 99 procent av hans förmögenhet skapats efter hans 50-årsdag.  

Så hur har dessa två lyckats så väl med att förvalta sin förmögenhet? Det finns givetvis flera förklaringar till detta, men de viktigaste skälen till deras framgång är med stor sannolikhet det som Mikael nämner ovan, nämligen att:

  • de har varit långsiktigt investerade i aktiemarknaden  
  • de har hållit fast vid sin investeringsstrategi i såväl goda som sämre tider.  

”Aktiestinsen och Buffett har inte sålt sina aktier i panik under börskrascher, utan de visste av erfarenhet att tids nog kommer aktiemarknaden tillbaka igen. De var även införstådda i att börskrascher ofta är bra lägen att investera”, säger Mikael.

Bör du investera alla pengar i aktier?

Innan du investerar alla dina pengar i aktier, behöver du fundera igenom din ekonomiska situation. Mikael listar fyra frågor som du alltid bör ställa dig själv innan du tar beslut om dina placeringar:

  • Har du en buffert? Det är viktigt att du har en buffert för utgifter och väntade investeringar för de närmaste åren. Du kanske vill förverkliga en dröm och har tänkt köpa en ny bil eller båt? Dessa pengar placeras bäst i exempelvis en portfölj av korträntefonder.  
  • Behöver du kapital till någon större investering inom en överskådlig framtid? Du kanske har planer på att investera i en fastighet i utlandet? I så fall bör du investera en del av dina pengar med en kortare placeringshorisont och med något lägre risk. Hur lång tidshorisont är individuellt och beror på dina behov, din riskvilja och din förmåga att bära risk. Det kan handla om mellan tre och sju år. När det gäller detta kapital kan du ta en viss risk genom att blanda olika tillgångsklasser såsom aktier, räntor och alternativa placeringar.
  • Hur mycket kan du placera långsiktigt? För de pengar som du inte behöver på länge (under de åtta närmaste åren eller mer) är aktiemarknaden sannolikt fortfarande ett av de bästa alternativen för att investera pengar.  
  • Har du en väl genomtänkt strategi? Om du inte själv har den kunskap, tid och intresse som krävs för att följa med i världsekonomin och analysera marknaden – så är det klokt att ta hjälp av en erfaren rådgivare. Tillsammans sätter ni en långsiktig strategi som tar hänsyn till dina önskemål och din unika situation. Du bestämmer då själv hur involverad du vill vara i förvaltningen.

”Om du exempelvis skulle ha möjlighet att investera en miljon med en långsiktig placeringshorisont och ändå ha pengar kvar som täcker behoven under de närmaste åren, skulle det kunna ge dig riktigt bra avkastning över tid. Med en avkastning på åtta procent per år skulle ditt kapital ha fördubblats på nio år. Ränta-på-ränta-effekten skulle sedan öka ditt kapital med ytterligare en miljon efter bara lite drygt fem år, för att sedan växa med ytterligare en miljon under de nästkommande 3-4 åren”, säger Mikael.

För den som är långsiktig i sitt sparande, likt Aktiestinsen och Warren Buffett, kommer det med andra ord att ge en snöbollseffekt på sikt, vilket gör att pengarna växer allt snabbare. Det är dock viktigt att notera att resan inte kommer vara spikrak och att avkastningen kommer att variera stort från år till år.

Vad styrs du av när du ska investera pengar – känslor eller analys?

Den vanligaste orsaken till att investerare inte följer med i börsutvecklingen är att de tar känslomässiga beslut. De investerar när börsen har stigit under en längre tid, för att sedan sälja av i panik när börsen faller. För den som låter känslorna styra sina investeringsbeslut, kan det bli väldigt kostsamt. Det är därför viktigt att du håller fast vid din strategi, även under de år då börsen faller kraftigt.

När det är som mest turbulent på börsen kan det vara tryggt för många att få möjligheten att diskutera sina investeringsbeslut med en rådgivare. Vi prioriterar att ha en tät kontakt med våra kunder och finnas tillgängliga.

”Min starka rekommendation är att du bara ska ta så mycket risk som du orkar bära även i oroliga tider. För att landa på en rimlig risknivå, kan det vara bra att ta hjälp av en rådgivare. Hos oss på Söderberg & Partners bygger alla råd på gedigna analyser från vår stora analysavdelning. De arbetar med att löpande filtrera fram de bästa investeringarna och övervakar marknaderna dagligen”, säger Mikael och fortsätter:

”När det är som mest turbulent på börsen kan det vara tryggt för många att få möjligheten att diskutera sina investeringsbeslut med en rådgivare. Vi prioriterar att ha en tät kontakt med våra kunder och finnas tillgängliga. Det tror jag var en viktig orsak till att våra kunder rankade oss som Sveriges bästa Private Banking-aktör under 2023.”

Ett av många kända citat från Warren Buffett är följande: ”Det är först när tidvattnet drar sig tillbaka som du får se vem som har badat naken.” Men med en väl genomtänkt strategi och analysdrivna beslut, kan du känna dig trygg i vattnet.

Vill du ha hjälp att skapa en investeringsplan för dig?

Vi har lång erfarenhet av att hjälpa kunder med liknande behov som du. Kontakta oss genom att fylla i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Låt oss hjälpa dig vidare

Vi erbjuder personlig rådgivning och kapitalförvaltning för dig med minst 500 000 kr i placerbart kapital. Fyll i formuläret, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!