Bättre möjligheter till hållbart pensionssparande

30 juni 2016
Kajsa Brundin
Kajsa Brundin 
Chef för Investment Management

För ett par veckor sedan publicerade vi årets uppdatering av vår analysrapport ”Hållbara fondförsäkringar”. Sedan kom Brexit och midsommar emellan, men jag tänkte att det ändå kan vara intressant att skriva några rader om rapporten. Det är andra året i rad som vi analyserar svenska fondförsäkringsbolags hållbarhetsarbete. Denna gång är det kanske extra roligt, eftersom den positiva hållbarhetstrenden på sparmarknaden bara har blivit starkare sedan sist.

Flera fondförsäkringsbolag har förbättrat sig

I analysen utvärderar vi hur fondförsäkringsbolagen använder sin roll på finansmarknaden, tex sitt inflytande för att påverka fondförvaltare och de bolag som ägs i fonderna att agera mer hållbart.
Flera av bolagen har förbättrat sitt hållbarhetsarbete sedan förra året och vi har kunnat höja ribban för vad som krävs för att få ett grönt respektive gult betyg inom flera betygsparametrar. SPP, Skandia och Länsförsäkringar behöll sitt gröna betyg sedan förra året. Gemensamt för dem är att de har arbetat relativt länge för att integrera hållbarhet när de väljer in fonder till sin plattform. SEB och Nordea höjde sig från föregående års gula betyg till ett grönt betyg, mycket tack vare att de har fonder i sitt utbud som ligger i framkant inom hållbarhet.
AMF, Folksam, Swedbank och Danica hade gult betyg i förra årets rapport, och de har löpande förbättrat sig så att de även detta år kvalificerar sig till ett gult betyg. Movestic är ett bra exempel på ett bolag som har arbetat mycket med hållbarhet under det senaste året, och de har höjts till ett gult betyg. Läs mer om resultatet i rapporten.

Vårt arbete fortsätter efter rapporten

Vi ser positivt på att allt fler fondförsäkringsbolag har börjat, eller står i startgroparna för att börja, integrera hållbarhet när de utvärderar fonder till deras fondplattform. Framförallt är det positivt då det skapar bättre förutsättningar för alla pensionssparare att välja fonder som kan driva på i en mer hållbar riktning. Vår dialog med fondförsäkringsbolagen tar dock inte slut då rapporten lanseras, utan är en pågående process. Sedan rapporten publicerades har vi stämt träff med ett flertal bolag för att diskutera deras betyg och vad vi ser att de kan förbättra. Vad gör bolagens konkurrenter, som inte de själva gör?
Genom att träffa fondförsäkringsbolagen och ställa frågor har vi ett unikt analysunderlag som inte är lättillgängligt för den enskilde spararen. Dessutom är det viktigt för oss att följa upp resultatet och att vara transparenta med hur undersökningen har gått till, som en del av Söderberg & Partners eget hållbarhetsarbete. Analysen är inte enbart till hjälp för spararen som vill göra mer hållbara val, utan den kan också sprida kunskap och ”best practise” sinsemellan bolagen om hur man kan arbeta med hållbarhet.

Kanske är den snabba utvecklingen vi ser i branschen ett tecken på att vi börjar närma oss en ”tipping point”, där det blir legio att integrera hållbarhetsaspekter i sina investeringsbeslut. Eftersom vår analys är en jämförande betygssättning, hoppas och tror vi att de som fick ett lägre betyg ser vinsten i att fortsätta förbättra sitt hållbarhetsarbete. Precis som ett trafikljus kan ett rött betyg slå över till gult och grönt, vilket också är det fina i kråksången. Att alla alltid kan bli lite bättre och lite grönare, i dubbel bemärkelse.

P.s. På tal om att låta pensionssparandet verka i en mer hållbar riktning, nästa vecka drar årets Almedalsvecka igång där vi kommer diskutera just hur finansiella produkter kan göra skillnad. Hoppas vi ses där!