Årets Fondförsäkringsbolag
Årets fondförsäkringsbolag tilldelas Movestic till följd av höga betyg i alla fem kriterier som utvärderas i analysen. Movestic har haft goda betyg under ett antal år men utmärker sig särskilt under det gångna året. Detta till följd av förbättringar i både selekteringsbetyg och utbetalningsbetyg. Sammantaget resulterar det i att de blir årets bästa fondförsäkringsbolag.
Fondförsäkringsbolag
Friskrivning avseende Trafikljusrapporten
Under 2022 har ungefär hälften av de analyserade fondförsäkringsbolagen ökat antalet fonder på sina plattformar. Antal fonder inom kategorierna global, miljö och hedgefonder har ökat mest under det gångna året. De kategorier som det minskat flest antal fonder inom är hedgefonder, globalfonder samt blandfonder. Dessa trender påminner mycket om det vi sett de senaste åren. Att bolagen fokuserar mer på hållbarhet och minskar sitt utbud inom hedgefonder.
Fondförsäkringsmarknaden
Fondförsäkringsmarknaden består av ett antal bolag som tagit fram förutbestämda urval av fonder som sparare sedan har möjlighet att välja mellan. Sparande i fondförsäkringsbolag är vanligt inom såväl privatsparande som tjänstepensionssparande. Det är stora skillnader på erbjudandena från de olika fondförsäkringsbolagen. Antalet fonder i utbuden sträcker sig från under 15 fonder i det minsta utbudet till runt 1 600 fonder hos det bolag som erbjuder flest alternativ (Figur 2.1).

Skillnaden i utbud beror främst på bolagens strategi i utvärderingen av fonderna. Det finns bolag som fokuserar på en utvärderingsprocess och kvalitetssäkring av fonderna, bolag som fokuserar på fondavgifterna och slutligen bolag som vill erbjuda sina kunder ett så brett fondutbud som möjligt. Generellt ställer ett större utbud högre krav på kunden, medan ett mindre utbud är lättare att kvalitetssäkra och därför ställer lägre krav på kundens förmåga att välja rätt fonder (Figur 2.2).

Vår analys
Vår fondförsäkringsanalys omfattar bolagen AMF, Avanza, Futur, Folksam, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Movestic, Nordea, Nordnet, SEB, Skandia, SPP samt Swedbank. I fondförsäkringsanalysen bedöms fondförsäkringsbolagen utifrån fem olika kriterier; kostnad, utbud, fondselektering, hållbarhet och utbetalningsvillkor. Bolagen betygsätts separat utifrån dessa fem delar enligt en trafikljusmodell som mynnar ut i ett grönt, gult eller rött betyg. Betygen för de olika kriterierna redovisas separat, så att varje enskild sparare ska kunna välja fondförsäkringsbolag efter den egenskap som är viktigast för just honom eller henne.
Olika sparare har olika preferenser för sitt sparande. En del sparare tror inte på aktiv förvaltning, utan fokuserar mest på avgifterna. Andra sparare tror istället att det är möjligt att hitta de förvaltare som bäst kan generera god avkastning och fokuserar därför på fondselekteringen. Ytterligare några sparare vill inte vara begränsade i valet av fonder och föredrar att kunna välja bland ett brett utbud av fonder. Slutligen föredrar några sparare att placera sina pengar i ett utbud där fondförsäkringsbolaget fokuserar på hållbarhet.
Bedömning av fondselektering
I bedömningen av bolagens fondselekteringsförmåga analyseras fondernas avkastning jämfört med motsvarande fonder hos de övriga fondförsäkringsbolagen. För att erhålla ett bra selekteringsbetyg måste fondförsäkringsbolaget välja bort fonder ur utbudet innan de börjar underprestera relativt jämförbara fonder, samt ta in fonder som överpresterar relativt konkurrenternas. I fondselekteringen bedöms fonderna endast utifrån den period då de har ingått i fondförsäkringsbolagets utbud. I denna analys studeras fondförsäkringsbolagets selekterade utbud om ett sådant finns och annars deras totala utbud. Detta görs för att på bästa sätt spegla verkligheten för en kund.
Bedömning av utbud
I utbudsanalysen är det inte antalet fonder som är avgörande utan bredden på utbudet. För att kunna jämföra bredden på utbuden kategoriseras alla försäkringsfonder i drygt 50 olika fondkategorier. Metodiken för utbudsjämförelsen är enkel: det lönar sig att erbjuda fonder inom så många kategorier som möjligt. Här studeras det totala utbudet som bolagen erbjuder.
Bedömning av kostnad
I kostnadsanalysen för de olika planerna jämförs såväl försäkringsavgifter som fondavgifter. Till grund för betyget ligger en sammanställning av den totala avgiften som en sparare får betala under en investeringsperiod på 10, 20 respektive 35 år. För att jämföra fondavgifterna tar vi fram en modellportfölj med global allokering för varje fondförsäkringsbolag utifrån fonderna i bolagets utbud. I beräkningen väljer vi den fond med lägst avgift inom respektive fondkategori och sedan jämförs totalkostnaden mellan bolagen. Här studeras det totala utbudet som bolagen erbjuder.
Bedömning av hållbarhet
I hållbarhetsanalysen bedöms fondförsäkringsbolagens hållbarhet utifrån de fyra perspektiv som har identifierats som de viktigaste och tydligaste skillnaderna mellan de olika bolagens hållbarhetsarbete. De fyra perspektiven är hållbarhet i fondutbudet, påverkansarbete, kommunikation och transparens samt utbud. Slutbetyget är sedan en viktad sammanvägning av poängen i respektive perspektiv där hållbarhet i fondurvalet står för 25%, påverkansarbete för 25%, kommunikation och transparens för 20% samt utbud som står för 30% av slutbetyget. Hållbarhetsbetyget uppdateras inte kvartalsvis, till skillnad från de övriga betygen, utan årsvis.
Bedömning av utbetalningsvillkor
I utbetalningsvillkor bedöms fondförsäkringsbolags utbetalningsvillkor. Betyget består av åtta stycken parametrar: ”Utbetalningstid”, ”Ickeval-utbetalningstid”, ”Flexibilitet under utbetalning”, ”Livslängdantagande”, ”Prognosränta”, ”Försäljning av fondandelar”, ”Flexibilitet innan utbetalning” samt ”Utbetalning av fixt belopp” som betygsätts var för sig och sedan viktas samma till det slutliga totalbetyget för varje fondförsäkringsbolag. Parametrarna har fått olika viktning beroende på hur viktiga de anses vara. Störst vikt får flexibilitet under utbetalning samt försäljning av fondandelar eftersom vi anser att det är viktigast att kunder har valmöjligheter under pågående utbetalning och att portföljexponeringen inte kraftigt ändras vid en utbetalning. Lägst vikt tilldelas parametern flexibilitet innan utbetalning då det anses höja valfriheten för kunden, men är inte av yttersta vikt då kundvärde enbart tillförs innan första utbetalningen skett. Utbetalningsbetyget uppdateras inte kvartalsvis, till skillnad från de övriga betygen.
Skillnad gentemot andra analysmetoder
Söderberg & Partners analys skiljer sig på flera sätt från andra analyser och jämförelser av fondförsäkringsbolag. Vår analys av fondförsäkringsbolag bygger på att betygsätta bolagen individuellt utifrån de olika kriterierna. Betygen vägs inte ihop då syftet är att kunna påvisa bolagens styrkor och svagheter på de olika områdena eftersom inget fondförsäkringsbolag är bäst på allt.
Den mest påtagliga skillnaden gentemot andra analysmetoder är sättet att utvärdera fondförsäkringsbolagens skicklighet att välja rätt fonder. I de flesta analyser jämförs fondförsäkringsbolag utifrån en betygssättning av de enskilda fonder som bolagen erbjuder i sina utbud.
Detta är problematiskt då dessa fondbetyg ofta grundar sig på fondernas historik innan de kom in i fondutbudet. Det behöver således inte finnas något samband mellan fondförsäkringsbolagens fondselekteringsförmåga och fondbetygen, vilket innebär att denna typ av jämförelser sällan säger något om fondförsäkringsbolagens skicklighet. I vår analys utvärderas fondförsäkringsbolagens fondselektering istället utifrån fondernas utveckling från det datum de plockats in i utbudet och vi tar ingen hänsyn till fondernas tidigare historik.
Våra betyg
För att utse årets bästa fondförsäkringsbolag har de bolag som fått betyg inom samtliga områden jämförts med varandra. Beräkningen som ligger till grund för beslutet om bästa fondförsäkringsbolag viktar betygen för fondselektering, utbud, hållbarhet, utbetalningsvillkor och kostnadsbetyget som gäller för Söderberg & Partners kunder. Fondselektering viktas högre än de övriga betygen, eftersom det krävs mer skicklighet för att få ett bra fondselekteringsbetyg.

Topp tre i respektive kategori 2020-2022
Figur 2.4 (Söderberg & Partners). Betygen avser ordinarie utbud.
Vinnare
I fondutbudsrankingen erbjuder fondtorgslösningarna hos Avanza och Nordnet de största utbuden och är likt föregående år rankade på första plats. Inom kostnadsbetyget i ordinarie plan ligger Nordnet i topp följt av Futur Pension och därefter Avanza. AMF hamnar på första plats i fondselekteringen, följt av Movestic på andra plats och Handelsbanken Liv på tredje plats. Inom hållbarhet är SPP Pension & Försäkring i topp, följt av Skandia på andra plats och Folksam på tredje plats. Futur Pension är i topp inom utbetalningsvillkor, följt av SPP Pension & Försäkring på andra plats samt SEB Pension & Försäkring på en tredje plats. (Figur 2.4).
Årets Fondförsäkringsbolag 2022
Årets fondförsäkringsbolag tilldelas Movestic till följd av höga betyg i alla fem kriterier som utvärderas i analysen. Movestic har haft goda betyg under ett antal år men utmärker sig särskilt under det gångna året. Detta till följd av förbättringar i både selekteringsbetyg och utbetalningsbetyg. Sammantaget resulterar det i att de blir årets bästa fondförsäkringsbolag.
