Skip to main content Skip to main navigation

5 råd i oroliga börstider

5 råd i oroliga börstider

16 februari · 2016

Ofta är intresset för sparande högre när börsen gått bra och mindre när börsen gått dåligt. En del lockas köpa när det gått bra och säljer av rädsla när man förlorat en del. Börserna har tappat en del den senaste tiden och här kommer 5 råd som kan hjälpa dig att tänka rätt.

1. Låt dig inte skrämmas av kraschrubrikerna på löpsedlarna. Låt inte förluster i ditt sparande bli ett problem eller skapa negativ energi. Det värsta som kan hända är att du säljer av rädsla, missar uppgången och lockas köpa igen efter en uppgång. Dina känslor bör inte styra ditt sparande och låt inte förluster styra ditt humör.

2. Lita på din långsiktiga plan som du förmodligen tagit beslut om tidigare. Har du ingen långsiktig plan, gör en plan! Men tänk på att du omedvetet kan vara präglad av nedgången som varit och allt negativt som skrivs. Låt inte den rädslan göra att du tar för låg risk om du investerar på lång sikt.

3. Har du pengar som ska användas på kort sikt? Ta bort dem från risk. Ja, du skulle gjort det innan nedgången men kortsiktiga pengar ska inte finnas på börsen oavsett vilket.

4. Har du pengar på kontot som är långsiktiga, ta chansen och investera. Gör det gärna en dag då börsen fallit mycket. Investera i omgångar eller…

5. Månadsspara. Oavsett om du har små eller stora besparingar. Får du pengar över i slutet av månaden, spara månadsvis. Det finns två mycket bra anledningar a) du lockas inte konsumera pengar du investerat b) det är både smartare och enklare att köpa många gånger och varje månad istället för att göra större investeringar vid få tillfällen.

Idag finns det rekordmycket pengar på bankkonton och jag tror faktiskt att en stor del av dessa pengar är långsiktigt sparande som inte blivit investerade och tyvärr också är helt utan avkastning då storbanken inte ger någon ränta på kontot. Jag tror faktiskt att det är ett bra tillfälle att börja investera dessa pengar mot börsen, men som sagt…handla bara med långsiktiga pengar och investera dem i omgångar.

Lycka till med dina investeringar!

 

Kontakta oss