Skip to main content Skip to main navigation

4 maj 2020

Viktiga Händelser

Måndag 4 maj

Det blev en starkt negativ öppning på handelsveckan där Stockholmsbörsen föll cirka 4,6 procent. Efter torsdagens och fredagens nedgångar i USA, när Stockholmbörsen var valborgstängd, hade vi idag en del att ta ikapp. Utöver svag makrostatistik, som en följd av de globala nedstängningarna, ökade även spänningarna mellan USA och Kina vilket tyngde redan pressade finansmarknader. Trump-administrationen försökte i helgen skylla coronapandemin på Kina och varnade på söndagen för att avsluta det tidigare undertecknade ”fas ett”-avtalet.

Stockholmsbörsen har tillsammans med flera andra börser stigit över 20 procent från botten den 23:e mars och april blev en av de bästa börsmånaderna sedan 80-talet. Efter en sådan snabb uppgång ökar känsligheten för negativa nyheter och denna gång blev återigen handelsoron anledningen till vinsthemtagningarna. 

Även om en del länder påbörjat förberedelser för att sakta återstarta ekonomierna har vi fortfarande en bra bit kvar till en fullt återtagen aktivitet. Vi bedömer att de ekonomiska utsikterna fortfarande är mycket osäkra men att förutsättningarna till en återhämtning har förbättrats i takt med att allt fler länder har lättat på sina restriktioner. Skulle handelskonflikten mellan USA och Kina eskalera blir den ekonomiska återhämtningen från virusutbrottet däremot svårare. 

Kontakta oss