Skip to main content Skip to main navigation

9 april 2020

Dagens händelser

Torsdag 9 april

 

 

Enligt Fed kommer lågräntemiljön kvarstå

Igår kväll släppte Fed protokollet från det extrainsatta mötet den 15 mars där man sänkte räntan med 1% ner till 0-0.25% och återstartade QE-programmet. Man anser att den effekt som covid-19 har haft på ekonomin är oroväckande och att räntorna bör hållas på nuvarande låga nivåer under överskådlig framtid.

 

 

Nedstängning kan förlängas i Italien

Nedstängningen i Italien kan komma att förlängas med ytterligare 15 dagar. Tidigare har man kommunicerat att karantänåtgärderna ska hävas den 13 april. Även EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att förlänga inreseförbudet för icke-nödvändiga resor till åtminstone den 15 maj.

En halv miljard kan hamna i fattigdom

En halv miljard människor kan hamna i fattigdom på grund av de åtgärder som vidtas för att stoppa smittan, enligt en rapport från hjälporganisationen Oxfam.

 

 

Direktlina mellan regering och centralbank

Storbritannien har blivit det första landet att helt kringgå lånemarknaden i kampen mot coronaviruset genom att Bank of England öppnar för direktfinansiering av stödåtgärder som landets regering vidtar. Därmed kan regeringen finansiera åtgärder utan att behöva vända sig till kapitalmarknaden med nya obligationer och statsskuldväxlar.

Regeringen inför hyresrabatter

Sveriges Regering inför tillfälliga hyresrabatter fasta hyreskostnader i utsatta branscher.

M & S överens om smittbärarpenning

Socialdemokraterna går Moderaterna till mötes i frågan om en utökad smittbärarpenning.

 

 

Svensk klädhandel under press

Skoförsäljningen rasade med 47 procent och klädförsäljningen tappade 39 procent jämfört med samma period i fjol enligt Svensk Handel.

Kinas konsumtion kan ha bottnat

Kinas handelsdepartement meddelade på torsdagen att landets export- och importdata förbättrades i mars. Samtidigt fastslog departementet att konsumtionen i Kina nu har bottnat. Officiell handelsdata publiceras på tisdag den 15 april där prognoserna pekar på fortsatt kraftiga nedgångar.

 

 

Börsen har snart tagit tillbaka halva nedgången

Sedan starten av marknadsturbulensen den 20 februari föll S&P 500 Index 33,8 % från toppen till botten. Botten noterades den 23 mars och sedan dess har S&P 500 Index stigit lite mer än 20%. Det innebär att halva tappet snart är återhämtat och att vi därmed har gått in i tjurmarknad igen.

Oljepriset stiger efter planer på minskad produktion

Opec+ har enligt rykten ett avtal klart där man kommer att enas om att skära ner produktionen med 8 till 10 miljoner fat per dag under 90 dagar.

 

 

Hur ska man hantera sina investeringar?

Jag vill veta mer

Coronaviruset - så hjälper vi dig

Läs mer
Kontakta oss