Bolaget bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt de tillstånd som Bolaget har fått beviljade. Bolagets erhållna tillstånd medför att en del krav ställs på Bolaget och dess anställda vid tillhandahållande av investeringstjänster. Dessa krav är bland annat att anställda ska ha relevant kunskap inom juridik och ekonomi, ha en god förståelse för gällande regler samt praktisk erfarenhet. Samtliga rådgivare inom Bolaget har genomgått adekvata utbildningar och genomför årliga kunskapsuppdateringar.
Anknutna ombud
Söderberg & Partners Wealth Management AB har träffat avtal flera anknutna ombud enligt lagen om värdepappersmarknaden. Dessutom biträder de anknutna ombuden bolaget vid förmedling av livförsäkringar. De anknutna ombuden har ingått avtal med bolaget, i vilka förhållandet dem emellan regleras. Bolaget gör ingen skillnad på anställda i anknutna ombud och anställda i bolaget då det kommer till arbetssätt, styrning, uppföljning och kontroll.
Hållbarhetsrelaterade upplysningar
Bolaget tar ansvar för den miljöpåverkan som uppkommer till följd av Bolagets beslut och handlingar. Därför eftersträvar Bolaget att alltid försöka ta de bästa miljövalen i den dagliga verksamheten och kontinuerligt arbeta med förbättringar i verksamhet. Det leder till att Bolaget har som huvudsaklig ambition att över tid ta hänsyn både till de direkta och indirekta aspekterna av Bolagets åtaganden samt att skapa en god struktur för att arbeta med hållbarhetsfrågor.
I och med (EU) 2019/2088 (”SFDR”) är Söderberg & Partners Wealth Management AB skyldig att på enhetsnivå presentera hur beaktandet av hållbarhetsrisker är integrerat i Ersättningspolicyn, publicera hur negativa konsekvenser beaktas i investeringsbeslutsprocessen och lämna upplysningar på vilket sätt hållbarhetsrisker är integrerade i investeringsbesluten. Bolaget har antagit en policy och riktlinjer avseende för hållbarhet i investeringsbeslut och investeringsrådgivning. Policyn finns här.
Nuvarande policy har reviderats jämfört med den ursprungliga policyn som antogs en tid innan Disclosureförordningen ((EU) 2019/2088) skulle tillämpas. Avsnitt som tidigare detaljreglerade hur verksamhetsgrenar skulle integrera styrelsens syns på hållbarhetsbeaktning återfinns nu i styrdokument som upprättas av Verkställande direktören. Revideringen har lett till att beslutsfattandet kommit närmare det faktiska påverkansarbetet.
Beaktande av investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbar utveckling
Bolaget tar hänsyn till negativa konsekvenser inom portföljförvaltningen genom att investera i finansiella produkter med beaktande av Bolagets upprättade hållbarhetsanalyser. Se Policy för hållbarhet i investeringsbeslut och investeringsrådgivning för ytterligare information om betygens innebörd. Inom ramen för Bolagets hållbarhetsarbete bedrivs en löpande dialog med fondbolag i syfte att hjälpa dessa att beakta hållbarhetsriskernas negativa konsekvenser. upprättar en årlig hållbarhetsredovisning, inkluderat ett unikt appendix specifikt för Bolaget, där det framgår hur Bolaget följer uppförandekoder för ansvarsfullt företagande. Redovisningen följer GRI-standard för rapportering om hållbarhetsarbete och Bolaget klimatkompenserar med 200 % av medarbetarnas Co2-utsläpp.
Bolaget utövar inte rösträtt eller andra rättigheter som är knutna till aktier inom portföljförvaltningen. Bolaget samarbetar eller kommunicerar inte med andra aktieägare eller intressenter än att inhämta information om investeringsobjekten.
Produkter som främjar hållbarhetsaspekter (SFDR Artikel 8)
Bolaget erbjuder portföljmandat och allokeringsportföljer som främjar hållbarhetsaspekter enligt artikel 8 i (EU) 2019/2088 (”SFDR”). Hållbarhetsstrategin för dessa produkter är densamma. Innehaven som väljs in främjar miljömässig och/eller social hållbarhet eller har hållbara investeringar som mål, och är därmed klassificerade som artikel 8 eller artikel 9 produkter enligt SFDR-förordningen. Förvaltningen prioriterar innehav med ett grönt hållbarhetsbetyg enligt Söderberg & Partners analys och väljer bort fonder med rött hållbarhetsbetyg. Invalda fonder ska dessutom ha en policy för att minimera och/eller hantera exponering mot kontroversiella verksamheter eller bolag utifrån etiska, normbaserade och hållbarhetsmässiga kriterier.
Se nedan för mer information om respektive produkt.
Hållbart portföljmandat
Portföljmandat är en portfölj med målsättning att upprätthålla en balans mellan olika tillgångsslag för att möjliggöra långsiktigt värdeskapande. Förvaltningen innebär en aktiv och dynamisk allokering mellan de olika tillgångsslagen aktier och räntor med syftet att skapa en tillgångssammansättning och ett förhållande mellan risk och avkastningsmöjligheter som återspeglar identifierad riskprofil i enlighet med Kundprofilen.
Förvaltningsuppdraget har en strategisk allokering för respektive tillgångsslag där mandatets allokering väntas ligga över tid. Taktiska förändringar görs inte aktivt, men rörelser på värdepappersmarknader kan leda till en portföljsammansättning som inte alltid återspeglar ursprungsinvesteringen. Därav kan viss rebalansering mot strategisk vikt ske. Utifrån den taktiska allokeringsindikatorn sker taktisk allokering inom respektive tillgångsslag. Innehaven som väljs in i de hållbara portföljmandaten främjar miljömässig och/eller social hållbarhet eller har hållbara investeringar som mål, och är därmed klassificerade som artikel 8 eller artikel 9 produkter enligt SFDR-förordningen. Förvaltningen prioriterar innehav med ett grönt hållbarhetsbetyg enligt Söderberg & Partners analys och väljer bort fonder med rött hållbarhetsbetyg. Invalda fonder ska dessutom ha en policy för att minimera och/eller hantera exponering mot kontroversiella verksamheter eller bolag utifrån etiska, normbaserade och hållbarhetsmässiga kriterier. Mer information om produktens hållbarhetsstrategi finns här.
Allokeringsmandat
Defensiv hållbar
Defensiv hållbar är en allokeringsportfölj vars målsättning är att maximera den långsiktiga avkastningen inom den givna risknivån och hållbarhetsprofilen. Hållbarhetsstrategin är densamma för alla hållbara allokeringsmandat, men de har olika risknivåer. Portföljen investerar i fonder och har en strategisk allokering mellan tillgångsslagen ränta, globala aktier och nordiska aktier, som gör att Defensiv hållbar uppnår en låg risknivå. Utifrån de strategiska vikterna sker även en taktisk allokering inom respektive tillgångsslag. Innehaven som väljs in främjar miljömässig och/eller social hållbarhet eller har hållbara investeringar som mål, och är därmed klassificerade som artikel 8 eller artikel 9 produkter enligt SFDR-förordningen. I förvaltningen av portföljen prioriteras innehav med ett grönt hållbarhetsbetyg enligt Söderberg & Partners analys och väljer bort fonder med rött hållbarhetsbetyg. Invalda fonder ska dessutom ha en policy för att minimera och/eller hantera exponering mot kontroversiella verksamheter eller bolag utifrån etiska, normbaserade och hållbarhetsmässiga kriterier. Mer information om produktens hållbarhetsstrategi finns här.
Konservativ Hållbar
Konservativ hållbar är en allokeringsportfölj vars målsättning är att maximera den långsiktiga avkastningen inom den givna risknivån och hållbarhetsprofilen. Hållbarhetsstrategin är densamma för alla hållbara allokeringsmandat, men de har olika risknivåer. Portföljen investerar i fonder och har en strategisk allokering mellan tillgångsslagen ränta, globala aktier och nordiska aktier, som gör att Konservativ hållbar uppnår en relativt låg risknivå. Utifrån de strategiska vikterna sker även en taktisk allokering inom respektive tillgångsslag. Innehaven som väljs in främjar miljömässig och/eller social hållbarhet eller har hållbara investeringar som mål, och är därmed klassificerade som artikel 8 eller artikel 9 produkter enligt SFDR-förordningen. I förvaltningen av portföljen prioriteras innehav med ett grönt hållbarhetsbetyg enligt Söderberg & Partners analys och väljer bort fonder med rött hållbarhetsbetyg. Invalda fonder ska dessutom ha en policy för att minimera och/eller hantera exponering mot kontroversiella verksamheter eller bolag utifrån etiska, normbaserade och hållbarhetsmässiga kriterier. Mer information om produktens hållbarhetsstrategi finns här.
Balanserad hållbar
Balanserad hållbar är en allokeringsportfölj vars målsättning är att maximera den långsiktiga avkastningen inom den givna risknivån och hållbarhetsprofilen. Hållbarhetsstrategin är densamma för alla hållbara allokeringsmandat, men de har olika risknivåer. Portföljen investerar i fonder och har en strategisk allokering mellan tillgångsslagen ränta, globala aktier och nordiska aktier, som gör att Balanserad hållbar uppnår en medelnivå på risken. Utifrån de strategiska vikterna sker även en taktisk allokering inom respektive tillgångsslag. Innehaven som väljs in främjar miljömässig och/eller social hållbarhet eller har hållbara investeringar som mål, och är därmed klassificerade som artikel 8 eller artikel 9 produkter enligt SFDR-förordningen. I förvaltningen av portföljen prioriteras innehav med ett grönt hållbarhetsbetyg enligt Söderberg & Partners analys och väljer bort fonder med rött hållbarhetsbetyg. Invalda fonder ska dessutom ha en policy för att minimera och/eller hantera exponering mot kontroversiella verksamheter eller bolag utifrån etiska, normbaserade och hållbarhetsmässiga kriterier. Mer information om produktens hållbarhetsstrategi finns här.
Tillväxt hållbar
Tillväxt Hållbar är en allokeringsportfölj vars målsättning är att maximera den långsiktiga avkastningen inom den givna risknivån och hållbarhetsprofilen. Hållbarhetsstrategin är densamma för alla hållbara allokeringsmandat, men de har olika risknivåer. Portföljen investerar i fonder och har en strategisk allokering mellan tillgångsslagen ränta, globala aktier och nordiska aktier, som gör att Tillväxt hållbar uppnår en relativt hög risknivå.. Utifrån de strategiska vikterna sker även en taktisk allokering inom respektive tillgångsslag. Innehaven som väljs in främjar miljömässig och/eller social hållbarhet eller har hållbara investeringar som mål, och är därmed klassificerade som artikel 8 eller artikel 9 produkter enligt SFDR-förordningen. I förvaltningen av portföljen prioriteras innehav med ett grönt hållbarhetsbetyg enligt Söderberg & Partners analys och väljer bort fonder med rött hållbarhetsbetyg. Invalda fonder ska dessutom ha en policy för att minimera och/eller hantera exponering mot kontroversiella verksamheter eller bolag utifrån etiska, normbaserade och hållbarhetsmässiga kriterier. Mer information om produktens hållbarhetsstrategi finns här.
Offensiv hållbar
Offensiv hållbar är en allokeringsportfölj vars målsättning är att maximera den långsiktiga avkastningen inom den givna risknivån och hållbarhetsprofilen. Hållbarhetsstrategin är densamma för alla hållbara allokeringsmandat, men de har olika risknivåer. Portföljen investerar i fonder och har en strategisk allokering mellan tillgångsslagen ränta, globala aktier och nordiska aktier, som gör att Offensiv hållbar uppnår en hög risknivå.. Utifrån de strategiska vikterna sker även en taktisk allokering inom respektive tillgångsslag. Innehaven som väljs in främjar miljömässig och/eller social hållbarhet eller har hållbara investeringar som mål, och är därmed klassificerade som artikel 8 eller artikel 9 produkter enligt SFDR-förordningen. I förvaltningen av portföljen prioriteras innehav med ett grönt hållbarhetsbetyg enligt Söderberg & Partners analys och väljer bort fonder med rött hållbarhetsbetyg. Invalda fonder ska dessutom ha en policy för att minimera och/eller hantera exponering mot kontroversiella verksamheter eller bolag utifrån etiska, normbaserade och hållbarhetsmässiga kriterier. Mer information om produktens hållbarhetsstrategi finns här.